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Question: Here’s a topic that came up based on a recent project, and the NC Guidelines 

Addendum 1 / section 5.2.3 Inspections reminded me of this issue. The inspection section asks 

for a spreadsheet that details the “spaces of the building, quantity of fixtures, and proposed 

LPD (etc).” 

We believe that based on ASHRAE 90.1-2007 Appendix G Table G3.1 / Section 6 “proposed item 

b” and “baseline” language would allow the “building area method” to be used for the 

proposed ERP model. 

We have seen projects where there are minimal savings (around 5%) to the lighting system, and 

believe that generally the building area method would be of acceptable accuracy for these 

cases, especially if there are not daylighting sensors reducing the lighting power of perimeter 

spaces. 

Is it acceptable for the Proposed and the Actual ERP to use a building-area method for the 

lighting power – for NC projects with limited lighting savings? (While the ASHRAE standard 

requires a thermal-block level lighting calculation for instances where the lighting system 

“exists,” we believe this applies mainly to additions / renovations, not as-built models of new 

construction.) 

If so, we would anticipate this new lighting spreadsheet would indicate the fixtures and LPD at a 

building-wide level, not on a space-by-space level. Does that make sense? (I could see you 

wanting more detail for a post-installation inspection, but in an NC project, we have a lighting 

plan that indicates fixture type designations, which provides a pretty good guideline of where 

to look for lighting fixtures.) 

Answer: Per Section 4.4 of the NC Program Guidelines, it is acceptable to model the baseline 

using either the space by space method or the building area method.  

Lighting for the baseline must be modeled using either the building or space by space 

methods described in ASHRAE Standard 90.1-2007 sections 9.5 and 9.6. Lighting for the 

proposed design should include all task, ambient, and exterior lighting. Lighting energy 

savings credit may be claimed only for hardwired lighting fixtures, unless otherwise 

specified in Appendix B Minimum Performance Standards. 
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Per ASHRAE 90.1 User Manual, thermal block lighting calculations are required for design and in 

instances where lighting exists, regardless if credit is claimed.  Therefore, Appendix G does not 

allow Building Area Method in the proposed design.  The following approach must be used to 

calculate proposed lighting power: 

“If construction documents are complete, the proposed building lighting system power is 

modeled as shown on the design documents.  The lighting power for the proposed design 

is taken from the design documents for the building.  The lighting power specified in the 

models must correspond to the spaces within each thermal block.”  

Section 4.7 of the Program Guidelines requires the following:  

“For any lighting measures, descriptions must include a schedule of the proposed 

lighting including fixture types by space, as shown on lighting plans for the project”.  

The addendum to the Program Guidelines (Section 5.2.3) clarifies this requirement: 

“To facilitate As-built inspections, a supplemental lighting spreadsheet that details the 

spaces of the building, fixture type, model number, manufacturer, fixture wattage, 

quantity of fixtures, details of lamps/ballasts, and proposed LPD must be submitted.” 

Per ASHRAE 90.1 User Manual, in cases where lighting is not specified on drawings, the Building 

Area Method may be used in the baseline and proposed model. 

“In the special case where no lighting system or design exists, as in a shell building 

where the lighting will be installed by a future tenant, then a default lighting power must 

be assumed, based on the Building Area Method appropriate for the space type.”   

Similarly, in cases where savings associated with lighting are small or lighting does not meet 

Minimum Performance Standard requirements, the baseline and proposed buildings may be 

modeled using the Building Area Method, and no performance credit may be claimed.  

However, we strongly recommend working with the design team to consider lighting fixtures 

that meet Program requirements and contribute to a more efficient lighting design.  

 


